<< Terug naar archief

Nieuwe aanduidingen in het jeugdvoetbal

Het amateurvoetbal staat aan de vooravond van een aantal belangrijke veranderingen. Deze passen in het streven van de KNVB naar verbetering van kwaliteit en aantrekkelijkheid van het voetbal, spannende competities en het ontzorgen van de wedstrijdsecretaris.

Al deze elementen zijn terug te vinden in de toekomstige uitwerking van de nieuwe aanduidingen voor de jeugdcompetities. Wat betekent dit voor verenigingen?

Internationaal gebruikelijke aanduidingen

De aanduidingen A- tot en met C-junioren en D- tot en met F-pupillen verdwijnen. Hiervoor in de plaats komen de internationaal gebruikelijke aanduidingen Onder 20 (jaar) tot en met Onder 6 (jaar). Zie ook het schema. C-junioren worden dus bijvoorbeeld Onder 15. Dit was altijd al de leeftijdsgrens van de C-junioren. Feitelijk verandert er dus niets.

De huidige Onder 8-, Onder 10-, Onder 12- en Onder 14-klassen, die op verschillende plaatsen in het land al worden aangeboden, worden dus ook in het komende seizoen op dezelfde wijze georganiseerd.

J staat voor jeugdcompetitie

Nieuw is ook de toevoeging van een J in de aanduidingen voor de jeugd. Niet de J van jongens, maar de J van jeugd. Jeugdklassen waarin zowel jongens als meiden gezamenlijk in één team of als teams tegen elkaar kunnen uitkomen. Naast deze gemengde jeugdcompetities komt er, net als nu, bij een aantal leeftijdsgroepen ook een specifieke meidencompetitie, die wordt aangeduid met een M in plaats van een J.

Waarom veranderen de aanduidingen?

Als er verder niets wijzigt, waarom dan toch deze nieuwe aanduidingen? Omdat deze aanduidingen nodig zijn om verbeteringen in de toekomst mogelijk te maken. De kwaliteit van het voetbal bijvoorbeeld. Deze aanpassing geeft de KNVB de mogelijkheid om bijvoorbeeld geboortejaarcompetities aan te bieden (O14, O12, etc.). In enkele districten is hier nu al sprake van.

Aanduidingen in een tabel

In onderstaande tabel zijn de nieuwe aanduidingen, de oude aanduidingen en de geboortejaren overzichtelijk naast elkaar gezet. De peildatum is 31 december van enig jaar.

Aanduiding Oude aanduiding Geboortejaar 11:11 7:7 (cat. B) 4:4
JO20 eerstejaars senioren 1997 X
JO19/MO19 tweedejaars A-junioren 1998 X X
JO18 eerstejaars A-junioren 1999 X X
JO17/MO17 tweedejaars B-junioren 2000 X X
JO16 eerstejaars B-junioren 2001 X X
JO15/MO15 tweedejaars C-junioren 2002 X X
JO14 eerstejaars C-junioren 2003 X X
JO13/MO13 tweedejaars D-pupillen 2004 X X
JO12 eerstejaars D-pupillen 2005 X X
JO11 tweedejaars E-pupillen 2006 X
JO10 eerstejaars E-pupillen 2007 X
JO9 tweedejaars F-pupillen 2008 X
JO8 eerstejaars F-pupillen 2009 X
JO7 minipupillen 2010 X X
JO6 minipupillen 2011 X X

Tiendeveen hoopt op stunt tegen SC Erica

HOOGEVEEN/TIENDEVEEN – Vorig seizoen legde Tiendeveen toenmalige eersteklasser het vuur aan de schenen tijdens de AH Offerein Bokaal. Dit jaar treft men met SC Erica opnieuw een eersteklasser in de eerste ronde van het door VV Hoogeveen en HZVV georganiseerde toernooi. Trainer Michel van Essen heeft de kater van het missen van de promotie inmiddels verwerkt en hoopt op een stunt in de voorbereiding.

Tiendeveen eindigde vorig seizoen als zesde tijdens de AH Offerein Bokaal en is inmiddels een trouwe deelnemer. ‘We doen inmiddels voor de derde keer mee en voor een club als Tiendeveen is het prachtig om aan een dergelijk toernooi deel te mogen nemen. Het is iets waar we naar uitkijken. Er zijn zelfs jongens die hun vakantie erop hebben aangepast om er wel bij te kunnen zijn’, vertelt Van Essen.
Tiendeveen hoopt de prestatie van vorig seizoen op z’n minst te kunnen evenaren en misschien wel te kunnen stunten. ‘In de eerste ronde treffen we SC Erica. Dat is een eersteklasser, dus dat zal heel lastig voor ons worden. Vorig jaar deden we het tegen Germanicus echter ook heel goed en stond het vlak voor tijd maar 1-0. Wie weet zit er dit jaar meer in.’

PROMOTIE

Afgelopen seizoen liep men promotie naar de vierde klasse net mis. ‘In de competitie was Sweel de betere. Ik wil niet zeggen dat ze een maatje te groot waren, maar je kon wel zien dat die jongens al een jaar of vijf met elkaar samen voetballen. Ik startte met grotendeels een nieuwe ploeg. We haalden 55 punten en in elke andere klasse word je daarmee kampioen. In de nacompetitie ging het vervolgens tegen De Sweach helemaal mis. Zij waren gewoon een klasse beter dan ons.’
Van Essen had dan ook liever een Drentse tegenstander getroffen. ‘Ik had gehoopt op SCN. In oefenwedstrijden hebben we ook regelmatig gespeeld tegen derde- en vierdeklassers en sloegen we geen slecht figuur. Zo heb ik mijn ‘maat’ Eric Prins van CSVC twee keer van de mat gespeeld.’

TEAM

Ondanks het missen van de promotie zijn er bij Tiendeveen weer stappen gemaakt. ‘Met name qua team zijn we gegroeid. We moeten niet vergeten dat deze jongens nog niet zo lang met elkaar voetballen. Ik verwacht dat we dit jaar dan ook verder zullen zijn. Met Sander Blok en Roy Beekelaar heb ik er ook twee belangrijke spelers bij gekregen. Daarnaast ontwikkelen de jonge jongens die van Noordscheschut zijn gekomen zich prima. Bij Jefrrey Boxma heeft dat zelfs geleid tot een terugkeer naar Noordscheschut.’
De doelstelling voor komend seizoen blijft onveranderd. ‘We gaan voor promotie. Als ik ook zie wat voor prachtige indeling men heeft in de vierde klasse, dan baal ik als een stekker dat we daar niet bijzitten. Het is echter niet zo dat we zo maar even promoveren. Ook in de vijfde klasse treffen we weer een aantal lastige tegenstanders zoals Achilles 1894, Pesse en VVAK.

PROGRAMMA

Zaterdag 6 augustus speelt Tiendeveen om 17.00 uur tegen SC Erica. Woensdag 10 augustus is de volgende ronde en de slotdag van het toernooi is op zaterdag 13 augustus. Andere deelnemers zijn: Hoogeveen zondag, HZVV, Germanicus, Ruinen, Ruinerwold en Hoogeveen zaterdag.

VV Hoogeveen TV – AH Offerein Bokaal – interview Michel van Essen (Tiendeveen)

Vorig seizoen legde Tiendeveen toenmalige eersteklasser het vuur aan de schenen tijdens de AH Offerein Bokaal. Dit jaar treft men met SC Erica opnieuw een eersteklasser in de eerste ronde van het door VV Hoogeveen en HZVV georganiseerde toernooi. Trainer Michel van Essen heeft de kater van het missen van de promotie inmiddels verwerkt en hoopt op een stunt in de voorbereiding.

Programma Offerein Bokaal

Zaterdag 6 augustus 2016

Hoofdveld HZVV:
17.00 uur      SC Erica – Tiendeveen
19.00 uur      HZVV – Ruinen

Hoofdveld v.v. Hoogeveen:
17.00 uur      Germanicus – Hoogeveen zaterdag
19.00 uur      Hoogeveen zondag – Ruinerwold

Na afloop wordt er in de kantine van HZVV geloot voor de volgende ronde. De winnaars van de eerste duels komen dan in één pot en spelen verder om de plaatsen 1 t/m 4. Hetzelfde geldt voor de verliezers, die echter spelen om de plekken 5 t/m 8. De tweede ronde wordt gespeeld op woensdag 10 augustus. Dan beginnen de wedstrijden om 18.30 uur en 20.15 uur.

De finales worden gespeeld op zaterdag 13 augustus. Aanvangstijden zijn dan 17.00 uur en 19.00 uur.

Competitie-indeling Tiendeveen 1 bekend

Competitie-indeling seizoen 2016/2017 voor Tiendeveen 1 is bekend:
Achilles 1894
Damacota
DSZ ’16
Erica’86
Mussel
Nieuw Balinge
Pesse
SETA
Tiendeveen
Veendam 1894
VEV
VVAK
Wedde
Wildervank